Beetroot Soup



Thick, healthy and delicious!

Ingredients:
3-4 medium size beetroots
2-3 medium potatoes
1-2 garlic cloves
1 tbs 'Vegeta' (or other stock powder)
salt and pepper
water
sour cream for decoration

Method:
Peel and cut beetroots and potatoes. Put them in a deep saucepan and cover with water. Cook until beetroot soft, then add stock powder, salt and pepper to taste.
With a stab mixer (hand-held mixer), blend cooked vegetables until smooth consistency. Add pressed garlic. Decorate with a bit of sour cream.
If you don't like taste of raw garlic, you can add cumin instead. Also olive oil instead of sour cream can be used.


Gusta corba od cvekle

Potrebno:
3 - 4 cvekle, srednje velicine
2 - 3 krumpira, osrednjih
1 - 2 cena bijelog luka
1 kasika vegete
po ukusu so i biber
po potrebi voda
malo kiselog vrhnja / kajmaka za dekoraciju
Priprema:
Ogulite cveklu (plasticne rukavice su neophodne) i krumpir i isijecite na podjednake komade. Stavite u lonac / serpu te nadolijte toliko vode koliko treba da sve bude potopljeno. Kuhajte sve dok cvekla ne omeksa, a zatim dodajte vegetu, so i biber (crni, svjeze mljeveni). Smaknite na stranu i sve dobro ispasirajte zajedno sa vodom u kojoj se kuhalo. Na kraju protisnuti bijeli luk i promijesati.
Po sipanju u tanjure ukrasiti sa malo kiselog vrhnja / kajmaka.
Umjesto vrhnja / kajmaka, moze posluziti i maslinovo ulje.
Ukoliko ne volite bijeli luk, za aromu stavite mljeveni kim.