Italian Filled Tomatoes


Excellent with fish, meat, or as an appetiser.

Ingredients:
10 medium tomatoes
3-4 garlic cloves, pressed
1 cup parsley leaves, chopped
1 cup bread crumbs
1/2 cup grated Parmesan
3/4 cup olive oil, extra virgin
salt and black pepper, freshly grated
Method:
Cut tomatoes close at top, spoon out seeds and slightly salt each tomato inside. Turn upside down, leave for some time.
Put all ingredients (except oil) in a food processor, pulse it until you're satisfied with texture. Pour olive oil over it and mix with fork.
Fill each tomato, slightly pressing. Bake 30 minutes at 180*C.
Serve hot or cold.


Paradajz filovan na Italijanski nacin

Potrebno:
10 srednjih paradajza/rajcice
3-4 cena bijelog luka, protisnutog
1 solja sjeckanog lisca persuna
1 solja suhih mrvica hljeba/kruha
1/2 solje parmezana, rendanog
3/4 solje maslinovog ulja, djevicansko
so i biber crni, svjeze mljeveni
Priprema:
Odsjeci ‘poklopce’ paradajzu, izdubiti sredinu, posoliti ih lagano i okrenuti da se cijede.
Sve ostale sastojke (osim ulja) staviti u elektricnu sjeckalicu i sjeckati dok masa ne postane kompaktna, ali ne ‘slijepljena’.(Budite pazljivi sa solju – parmezan cesto bude dovoljno slan). U tankom mlazu zatim dodati ulje i jos malo promijesati (moze i viljuskom).
Paradajze puniti smjesom (najlakse je sa malom kasikom); lagano utisnuti. Poravnajte povrsinu i pecite na 180*C oko 30 minuta.
Servirajte i uzivajte u aromi i ukusu!
Posluživanje
Sluziti toplo ili hladno. Perfektno uz ribu, meso ili ‘mezu’. Moze posluziti i kao predjelo.